Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Příbuzní koně

 

Všechna zvířata, která mají kopyto s jedním prstem na každé noze, patří do rodu Equus. Osli, muly, mezci a zebry jsou příslušníky téhož rodu, ale rozdílných druhů. Mohou se mezi sebou křížit, ale potomci pocházející ze smíšených párů jsou neplodní, takže se nemohou dále množit.

DIVOKÝ OSEL

Existují tři druhy divokého osla: divoký osel africký (Equus africanus), který žije na severu Afriky, onager (Equus hemionus) z blízkého východu a severozápadní Indie a kiang (Equus kiang) z tibetské náhorní plošiny na sever od Himaláje. Všichni divocí osli vypadají stejně: mají dlouhé, těžké uši, krátkou hřívu bez pramene žíní nad čelem, štíhlé končetiny a tenký ocas.

> Africký divoký osel (Equus africanus)

Je šedivější, má bílé břicho a tmavý pruh na hřbetě. Často mívá i horizontální pruhy kolem nohou a černý pruh přes plece.

 

> Onager (Equus hemionus) a kiang (Equus kiang)

Jsou červenější a nikdy nemají pruhy na nohách ani na plecích.

onager kiang

 

OSEL

Osel domácí (Equus asinus) je potomkem afrického divokého osla. Je velmi silný a unese těžké náklady na dlouhé vzdálenosti s minimálním přísunem vody a potravy. Osel se používal jako tažné zvíře celá tisíciletí. Dnes je však také oblíbený jako domácí mazlíček, používá se k jízdě a do zápřahu, ale i k těžké práci. Samice oslů, oslice, jsou březí třináct měsíců. To je o jeden měsíc víc než klisny.

 

MULA A MEZEK

Osli a koně se mohou navzájem křížit a vytvářet nový druh. Mula pochází ze spojení samce osla a klisny. Mezek je potomkem oslice a hřebce. Jejich potomci jsou většinou velmi silní a odolní. Tisíce let je člověk používal jako tažná zvířata k přepravě těžkých nákladů.

mula mezek

 

ZEBRA 

Dnes žije zebra pouze v Africe. Přežily pouze tři druhy: obecná, horská a Grévyho. Každá žije v jiném prostředí a má jiný vzorek pruhů na těle.

> Zebra obecná (Equus burchelli)

Má stavbu těla nejpodobnější koni. Je nejběžnější ze všech tří druhů a kdysi se nacházela v celé východní a jižní Africe. Je pruhovaná po celém těle. Někteří jedinci mají pruhované, jiní bílé končetiny. Některé zebry obecné byly zdomácněny.

 

> Zebra Grévyho (Equus grevyi)

Je největší ze všech tří druhů. Měří asi 142 - 152 cm. Žije nejseverněji, na kosodřevinou porostlých pláních Etiopie, severní Keni a Somálska. Není přímým příbuzným zbývajících dvou druhů a někteří lidé se domnívají,že má blíže k primitivním členům rodu Equus.

 

> Horská zebra (Equus zebra)

Byla kdysi rozšířena od Angoly až do Jižní Afriky, ale dnes je ohroženým druhem. Je nejmenší a nejdivočejší ze všech tří druhů a velmi obtížně se zdomácňuje. Je v průměru 132 cm vysoká.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Je to krasny

(Anna, 20. 7. 2008 16:53)

je to krasny a rozkosny nufik:)

JE TO SUPR

(kLARA, 31. 10. 2007 10:34)

SSSSSUUUUUUUUUUUPPPPPPPPPPPPRRRRRRRRRR JE TOSKVĚLÉ

hnos

(klid, 15. 10. 2007 10:21)

to je odstuda

Pěkný

(Katka, 1. 6. 2007 11:51)

pěkný

Dobrý

(Monča, 21. 4. 2007 17:30)

koně nesnáším, ale ten blog je skvělej

hodnoceni

(katka, 12. 3. 2007 14:33)

uuuuuuuuuuzzzzzzzzzzaaaaaaaaaassssssssssnnnnnnnnnnnyyyyyyyyyyyyyyy...no proste skvely:-)

anonym

(anonym, 12. 12. 2006 16:39)

Buď to okopíroval někdo od vás, nebo vy od někoho.

dobrý

(MISA, 21. 10. 2006 11:20)

A co takhle pakoně, co žijou v africe???
Ale jinak skvělý :(